Jense Gerrits
Freelance tekstschrijver

Ik dronk een biertje met Kees Plattel van Brouwerij Nooitgedacht


31 augustus 2017

Ik heb op een regenachtige namiddag met Kees afgesproken in Café Delirium, het biercafé dat maar liefst 720 verschillende bieren schenkt. Kees Plattel is één van de zes brouwers van Brouwerij Nooitgedacht. Een groep gelegenheidsbrouwers die onlangs een biertje gebrouwen heeft en aan te schaffen was via hun zogenaamde 'kratfunding', een variant op het welbekende crowdfunding.



Kees aan de bottellijn.

Hoe is het allemaal begonnen?


'Ieder jaar gaan we met een grote groep naar het Permanent Beta Festival, het idee van dat festival is dat iedereen iets inbrengt. Zo kan de één een bardienst draaien, de ander helpen met de opbouw en een derde een workshop verzorgen.' In januari 2016 kwam de groep bijeen en werd het idee geopperd om bier te brouwen voor de volgende editie van dit festival, in september dat jaar. 'Het festival duurt een week en na twee dagen waren we dat normale bier wel zat en snakten we naar goed bier,' aldus Kees.


'We vroegen onszelf hardop af of het haalbaar was om ons eigen bier te brouwen voor het festival begon.' Met de juiste apparatuur zou het goed te doen zijn, aldus één van de aanwezigen die toevallig cursussen bierbrouwen geeft en in het bezit is van dat juiste apparatuur. Zodoende besloot de groep om vóór september 2016, wanneer het Permanent Beta Festival weer plaatsvond, een eigen bier te brouwen. Zo gezegd, zo gedaan en later dat jaren kwamen de zes brouwers in de dop bijeen en brouwden ze op één dag maar liefst vijf brouwsels. 'Een tripel, dubbel bock, red ale, weizen en een dunkelweizen. Van elk brouwsel 20 liter, vervolgens hebben we alles gebotteld en een paar weken later konden we proeven.'



Actieshot

Voor welke hebben jullie uiteindelijk gekozen?


'Toen we konden proeven moesten we ook bepalen welk bier we uiteindelijk gingen brouwen, iedereen was uiteraard vooral zijn eigen bier te verdedigen. De argumenten werden steeds sterker naarmate het bier vloeide,' zegt Kees lachend. 'Maar uiteindelijk hebben we besloten om de dubbel bock en de tripel te brouwen voor het festival' vertelt Kees terwijl hij nog een slok neemt van zijn Blanche de Namur. 'Qua tijd werd het toch nog spannend, van het festival kregen we te horen dat het logistiek gezien handiger was om voor het festival het bier in een schuur nabij het festivalterrein zouden brouwen, dat zou een hoop logistieke hoofdpijn schelen. Dus hebben we alle apparatuur daarheen verkast om vervolgens op één dag 220 liter bier te brouwen. Om 9 uur 's ochtends begonnen we maar om 9 uur 's avonds sloeg het onheil toe: een deel van de tripel was aangebrand, gelukkig niet alles!'


'Uiteindelijk waren we pas om 3 uur 's nachts klaar. Toen hebben we het bier laten nagisten op de fles. Tegen de tijd dat festival begon was het bier klaar om gedronken te worden, we hoefden het alleen nog maar te labelen, wat we vervolgens de hele eerste ochtend van het festival vrij provisorisch gedaan hebben. Uiteindelijk viel het bier goed in de smaak bij de festivalgangers. Na een paar dagen was het al op! Vooral de tripel viel beviel de bezoekers erg goed, zelfs voor de kleine hoeveelheid van de aangebrande tripel was een doelgroep gevonden.'



De crew van Brouwerij Nooitgedacht

Hoe nu verder?


'Het brouwen beviel ons wel, dus we zijn met een hoop brouwerijen in gesprek gegaan om de mogelijkheden van huurbrouwen te bespreken om nieuwe bieren te brouwen. Uiteindelijk is het Brouwerij Kleiburg in de Bijlmer geworden, vlak naast de Ikea. We spraken met de jongens van Kleiburg, het klikte meteen en het is een hele leuke locatie! Een soort oase in een woestijn van kantoren. Het is leuk om te zien hoe in de lunchpauze alle pakken uit aangelegen kantoorpanden er een biertje komen drinken.'


Kees neemt nog een slok van zijn net bestelde Viven Master IPA en denkt na over de vraag die hem net gesteld is, wat de ambitie van brouwerij Nooitgedacht is. 'Nou, we willen niet de volgende Heineken zijn,' antwoordt hij zonder lang na te hoeven denken. 'We vinden het leuk om ieder jaar een leuk biertje te brouwen en verkopen. De manier waarop we dat nu doen met kratfunding en een deel aan het festival te verkopen bevalt ons goed. De rest komt vanzelf. Het blijft vooral een hobby omdat iedereen ernaast zijn eigen werk heeft.'



Flessen 'Nooit Op'

Vertel eens over jullie laatste biertje


'Nooit Op is de naam van ons eerste officiële biertje. We probeerden de tripel die we voor het festival gebrouwen hebben na te maken, maar een hobby brouwsel opschalen naar 2000 liter is niet niks. Hij is wel wat veranderd, maar naar mijn mening ten goede. Het is een lichte tripel van hoge gisting geworden die nagist op de fles. Het is een zomers biertje met 7,5% alcohol met een zacht en fris karakter door licht-kruidige hop en een vleugje Utrechtse honing. Een paar dagen geleden hebben we alle 5614 flessen gebotteld en gelabeld, daarnaast hebben we ook nog eens 12 fusten afgevuld. Die gaan naar een aantal cafés in Utrecht, De Zaak en Lebowski en Klein Berlijn zullen ons bier gaan serveren. In die laatste is overigens 17 augustus de launchparty van Nooit Op!'


Tot slot, waar komt de naam 'Nooitgedacht' vandaan?


'Goede vraag, Nooitgedacht refereert aan Nooitgedachtland, het imaginaire land uit de Peter Pan verhalen.' Maar dat is niet waar het voor de brouwers vandaan komt, zij hadden namelijk nooit gedacht dat ze het zover zouden schoppen dat ze daadwerkelijk bier op de markt zouden zetten.